تفاوت بازار فارکس و ارز دیجیتال



فارکس و کریپتو هر دو از محبوب‌ترین بازارها هستند. معامله‌گرها نیز در طرف دیگر ماجرا به دنبال کسب سود حداکثری، همواره فرصت‌های جدید را برای ترید یا سرمایه‌گذاری جستجو می‌کنند. اگر شما هم گذری حتی کوتاه به فارکس یا رمزارزها در گذشته داشته‌اید حتماً از خود پرسیده‌اید که کدام بازار بهتر است؟

 تفاوت فارکس و ارز دیجیتال چیست؟

برای درک تفاوت بازار فارکس با ارز دیجیتال، ابتدا باید کمی با این دو بازار آشنا شویم و ویژگی‌های هر بازار را بهتر بشناسیم.

فارکس یکی از قدیمی‌ترین بازارها است، در حالی که عمر بازار ارز دیجیتال به زحمت به 15 سال می‌رسد! اما توانسته به‌خوبی قدرت خود را به فارکس و فارکس‌بازها نشان دهد. بیایید ابتدا بهتر این دو بازار را بشناسیم. سپس فرق ارز دیجیتال و فارکس را متوجه خواهیم شد.

 بازار فارکس (Forex) چیست؟

به رسم سن و سال ابتدا سراغ پیشکسوت‌ها می‌رویم. فارکس یا بازار تبادل ارزهای خارجی (Foreign Exchange)، بزرگترین بازار مالی در جهان است. این بازار به‌صورت میانگین روزانه دارای حجم معاملات 6 تریلیون دلار است! پنج روز در هفته از دوشنبه تا جمعه، 24 ساعته می‌توانید در این بازار ترید کنید. این بازار بر تبادل ارز کشورهای مختلف با بکدیگر بنا شده است و شما می‌توانید ارز یک کشور مانند دلار آمریکا را در برابر ین ژاپن (USD/JPY) معامله کنید که اصطلاحاً به آن جفت‌ارز می‌گویند.

فارکس یک بازار دوطرفه است؛ به این معنی که هم از معاملات خرید (Buy) و هم از معاملات فروش استقراضی (Short) می‌توانید سود کسب کنید.

در فارکس شما مالک دارایی نمی‌شوید؛ یعنی برای مثال اگر روی جفت‌ارز یورو به دلار آمریکا (EUR/USD) معامله کنید، یورو یا دلار فیزیکی به شما داده نمی‌شود، بلکه شما تحلیل خود را به میان می‌آورید و بر اساس آن معاملات خود را پیش می‌برید.

بازار فارکس دارای قوانین مشخصی است و در بیشتر کشورها توسط سازمان مشخصی مانند بانک مرکزی یا کمیسیون بورس و اوراق بهادار اداره می‌شود. دسترسی به بازار فارکس از طریق کارگزاری‌ها که به آن‌ها بروکر (Broker) می‌گویند، امکان‌پذیر است.


 مزایای بازار فارکس

  1. نقدینگی بالا و دسترسی 24 ساعته به این بازار
  2. ثبات بیشتر بازار فارکس نسبت به کریپتو
  3. امکان استفاده از اهرم در معاملات
  4. دارای احراز هویت و کاهش ریسک کلاهبرداری
  5. نظارت سازمان‌های ناظر (رگولاتوری) بر عملکرد بروکرها

 معایب بازار فارکس

  1. وضع مالیات بر درآمد از فارکس در بعضی از کشورها
  2. هزینه‌های بالای معاملات در بعضی از ساعات و روزها
  3. اثرگذاری تصمیمات سیاسی و اقتصادی بر این بازار
  4. ریسک بالای از دست دادن سرمایه در استفاده از اهرم بالا
  5. مشکلات مربوط به تحریم ایرانی‌ها توسط بروکرهای فارکس

 کریپتو کارنسی یا ارز دیجیتال چیست؟

لغت کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) به معنی ارز رمزنگاری‌شده یا همان رمزارز است. اگر می‌خواهید در خصوص رمزنگاری ارزهای دیجیتال بیشتر مطالعه کنید، توصیه می‌کنیم مقاله زیر را بخوانید. در این مطلب، رمزنگاری ارزهای دیجیتال با مثال بیت‌کوین کامل توضیح داده شده است.

رمزارزها نسل جدید پول به حساب می‌آیند. بلاکچین بستر ارزهای دیجیتال است. اگر بخواهیم بلاکچین را به زبان ساده تعریف کنیم، باید بگوییم شبکه‌ای متشکل از بلوک‌های به‌هم‌پیوسته که تمام تراکنش‌ها و اتفاقات در این بلوک‌ها به ترتیب ثبت می‌شوند و امکان دستکاری و تغییر در آن‌ها وجود ندارد.

بنابراین در بازار کریپتو، تقلب و کلاهبرداری تا حد امکان حذف شده است. رمزارزها نمود فیزیکی ندارند و عرضۀ آن‌ها محدود است و بسیار از آن‌ها ضد تورم هستند؛ یعنی برای مثال نمی‌‌توان نامحدود بیت‌کوین تولید کرد.

معاملات کریپتو شامل خرید و فروش ارزهای دیجیتال مانند بیت‌کوین، اتریوم، سولانا و … می‌شود. این رمزارزها مستقل و غیرمتمرکز هستند و هیچ نهادی مانند بانک مرکزی کنترل کامل اتریوم، بیت‌کوین یا ارزهای دیجیتال دیگر را در اختیار ندارد!

ارزش ارزهای دیجیتال بر اساس میزان عرضه و تقاضا تعیین و رمزارزها در صرافی‌ها معامله می‌شوند. کارمزد معاملات ارزهای دیجیتال نسبتاً کم است و به دلیل نوسانات بالای بازار کریپتو، فرصت‌های قابل توجهی جهت کسب سود برای معامله‌گران باتجربه در این بازار وجود دارد. اما معامله‌گران تازه‌وارد ممکن است دچار چالش‌ها و ضررهای جدی شوند.

 مزایای بازار ارز دیجیتال

  1. بازار ارزهای دیجیتال بستر بسیار مناسبی برای سرمایه‌گذاری بلندمدت است.
  2. حریم خصوصی در بازار کریپتو به خوبی حفظ می‌شود و دارایی افراد تنها در اختیار خودشان است.
  3. تنوع دارایی‌ها در این بازار بسیار زیاد است و در عین سرمایه‌گذاری فرصت‌های ترید نیز وجود دارند.
  4. واسطه‌ها (بانک‌ها، موسسات مالی و …) حذف شده‌اند و تراکنش‌ها بین دو طرف مستقیم انجام می‌شوند.
  5. تراکنش‌ها غیرقابل دستکاری هستند و شفافیت در این بازار حرف اول را می‌زند.

 معایب بازار ارز دیجیتال

  1. بازار کریپتو بسیار جوان است و هنوز به مرحله‌ی ثبات کامل نرسیده است.
  2. گاهی انتشار بعضی اخبار تاثیر بسیار زیادی بر این بازار و افزایش یا کاهش قیمت ارزهای دیجیتال دارد.
  3. از آنجایی که این بازار غیرمتمرکز است، شاهد استفاده از رمزارزها برای فعالیت‌های مجرمانه هستیم.
  4. کار با رمزارزها گاهی پیچیده است و نیاز به دقت و تمرکز دارد و ممکن است دارایی از دست برود!
  5. هنوز قوانین جامعی در خصوص رمزارزها در بیشتر کشورهای دنیا وضع نشده است.


اگر علاقمند هستی در بازار مالی فعالیت کنی حتما از دوره های رایگان ارز دیجیتال و فارکس استفاده کن .